Je to jednoduché. Často řešíme mnoho práce, děti a jiné věci. Stres a nevyvážená strava nás oslabuje. Čím více zanedbáváme kvalitu stravy a různorodost, tím více marodíme. A to hlavně v době chřipkové epidemie. Ta už zase řádí na našich Českých školách i školkách. Pojďme tedy správným doplněním stravy a hygienických návyků ji předcházet.
Co zařadit do preventivní stravy?
– Především do tohoto jídelníčku zařazujeme citrusy s vitamínem C. Můžete to zkusit třeba, jako lahodné smoothie. Ten není jen v citrusech, ale i například v jahodách. Ale pozor! Pokud si koupíte jahody nyní v supermarketu, rozhodně nebudou mít moc plnohodnotných vitamínů. Proto aktuálně volte spíše ty citrusy. Jak často je podávat? Nejlépe každý den. Dalším ovocem s obsahem tohoto vitamínu je třeba jablko. Určitě není problém si každý den dát jedno jablko nebo pomeranč k svačině. Zejména pak u dětí či starších lidí, kteří trpí na nachlazení podstatně více.
– Proč jej zařazovat každý den? Je to proto, že tělo si ho neumí vytvořit, ale ani ho neumí ukládat. Z tohoto důvodu ho přidávejte do stravy každý den.
Hygienické návyky
– Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. To už říkávala i moje babička. Chceme-li méně marodit musíme dbát na naši hygienu. Především pak našich dětí. Nejlépe u sebe nosit desinfekci na ruce. Nicméně to zase tolik nepřehánějte. Stačí to třeba při návštěvě u doktora, nebo nemocnice. Tam je opatrnost žádoucí. Dále pak nepijte z cizí lahve, třeba i když je to kamarádka může v sobě už nějaký bacil mít. Jelikož existuje inkubační doba a klidně týden ji nemusí být vůbec nic. Jenže i v inkubační době lze přenést nemoc dál.
Oblékaní
– Základem prevence nachlazení je se oblékat v souladu s počasím. Žádná vystrčená záda, ani kolena. Moderní svět nabízí hodně roztrhaných kalhot, ale chcete být IN nebo být zdraví?
My volíme to druhé.
A teď už jen se zdržte od kašlajících lidí, nechoďte na návštěvu k nemocné babičce a je to! Imunita je zpět!